zondag 28 maart 2010

aquabrowser or not?

Op de site van Jan de Klerk stond de volgende tekst welke mij echt triggerd:

Citaat:
Kortom, de komst van internet heeft er voor gezorgd dat mensen steeds minder afhankelijk zijn van instituten wat betreft het zoeken naar en vinden van kennis en informatie. De laatste paar jaar zie je dat informatieuitwisseling over media in toenemende mate plaatsvindt binnen de sociale netwerken zoals Ning, Hyves of Facebook of via MSN. Ook via weblogs en Twitter worden driftig lees-, luister-, en kijktips uitgewisseld. Kortom er ontstaan steeds meer en steeds meer verschillende interactieve informatiestromen tussen de zoekintentie en de uiteindelijke vondst. Dat betekent dat ouderwetse separate bibliotheekcatalogi, ook al zijn ze technisch nog zo vernuftig, binnenkort nauwelijks nog relevant zijn.

De grote uitdaging voor bibliotheken is om in de toekomst het ontsluiten van kennis en informatie zo dicht mogelijk op het zoekproces van gebruikers te organiseren. In die sfeer gaat een catalogus meer als een aan de zoekmachine gekoppeld interactief internetfilter functioneren dat je vlak achter de zoekvraag plaatst. De zoeker zou in dat geval al in een vroeg stadium van zijn zoekproces met relevante uit de bibliotheekomgeving gegenereerde resultaten en aanbevelingen geconfronteerd worden. Die resultaten leiden dan ook nog eens via een paar muisklikken tot beschikbaarstelling via mediawinkel of bibliotheek. Technisch liggen hier eigenlijk geen belemmeringen meer maar onze brancheorganisatie moet dan wel slagvaardig afspraken maken met de 'grote jongens' in informatieland.

Als het met die afspraken goed komt (en daar heb ik dankzij de inspanningen van Peter van Eijk het grootste vertrouwen in), zoekt de klant straks via iGoogle (=gepersonaliseerde Google) en vindt in de resultatenlijst direct op het persoonlijk profiel toegesneden persoonlijke aanbevelingen dankzij het aan Google gekoppelde wereldwijde bibliotheeksysteem. Daarmee betreden we feitelijk de wereld van het semantische web (Web3.0). Dit klinkt wellicht heel futuristisch maar op basis van de huidige ontwikkelingssnelheid van Google en de ontwikkelingen op het gebied van cloudcomputing ligt dat binnen handbereik.
Kortom de vraag is of die bibliotheekcatalogus het jaar 2012 eigenlijk wel haalt?


Dit is iets wat ook binnen ons KC vaker met elkaar besproken wordt en waar we mogelijk nog meer naar moeten kijken, zeker met ontwikkelingen zoals Aquabrowser. Gelukkig is Ludi fanatiek bezig met genoeg successen, dus mogelijk gloort daar nog licht aan de horizon. En ondertussen ontwikkelen we lekker door!

Zoals OBA nu Aquabrowser gebruikt en deze koppelt aan anderen en ook nog via my disooveries zijn er landelijk ook meer mogelijkheden. Het zou nu toch ook een keer echt moeten gaan lukken om landelijk iets dergelijks voor elkaar te krijgen? Tja, en dan koppelingen gaan onderzoeken met privacy, centraal collectioneren enzovoort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten